Main content

Alert message

Αφρικάνικη & Τροπική Ξυλεία

Εμπορευόμαστε Αφρικανικη ξυλεία στις παρακάτω διαστάσεις.

 

Διαθέσιμες Διαστάσεις:

Μήκος 200cm & Άνω
Πλάτος 10 cm  & Άνω
Πάχος 20 cm  & Άνω

 

Περιγραφή Χαρακτηριστικών Αφρικανικής ξυλείας :

AFRORMOSIA (Pericopsiselata)

Προέλευση: Ακτές Ελεφαντοστού, Κονγκό.Γενικά Χαρακτηριστικά: Το χρώμα του εγκαρδίου είναι καφέ  κίτρινο έως λαδί και σκουραίνει όταν εκτίθεται στο φως. Ο σομφός είναι λευκός έως ανοιχτό γκρίζο. Η Afrormosia ,αντέχει στις καιρικές συνθήκες, ξηραίνεται σχετικά εύκολα και διατηρεί τη σταθερότητα της. Διακρίνεται για την ανθεκτικότητα της στην προσβολή μυκήτων και εντόμων λόγω του δεψικού οξέος που περιέχει.Φυσικές Ιδιότητες: Είναι βαρύ (700kg/m3), μερικώς σκληρό, συστέλλεται ελάχιστα κατά την ξήρανση, είναι καλό στην επεξεργασία και στο βάψιμο. Μερικές φορές χρησιμοποιείται  σε αντικατάσταση του Teak. Καθαρή πυκνότητα σε 15% υγρασίας :    076g/cm3Χρήσεις: Κατασκευές εξωτερικού και εσωτερικού χώρου, ναυπηγική,  επιπλοποιία, πατώματα, καπλαμάδες.

IROKO
Προέλευση:Τροπική Αφρική, από την ακτή Ελεφαντοστού έως την Αγκόλα και την ανατολική Αφρική (milicia excelsa) και στη δυτική Αφρική από την Γκάνα έως την Γκάμπια (milicia regia).Γενικά Χαρακτηριστικά: Διακρίνουμε δυο είδη το iroko milicia excelsa   και το  iroko milicia regia  το οποίο είναι λιγότερο ανθεκτικό στην ξηρασία. Το χρώμα του εγκαρδίου ποικίλει από ανοικτό κίτρινο έως σκούρο καφέ. Ο σομφός είναι ωχροκίτρινος. Αντέχει στις καιρικές συνθήκες αλλά είναι δύσκολο στην επιβερνίκωση και στην επίστρωση. Είναι ανθεκτικό στην προσβολή μυκήτων και εντόμων.Φυσικές Ιδιότητες: Είναι μερικώς σκληρό και βαρύ, η πυκνότητα του είναι 0,68 g/cm3 και ξηραίνεται εύκολα με ελάχιστη συστολή.Χρήσεις: Κατασκευές εξωτερικού και εσωτερικού χώρου, ναυπηγική,  επιπλοποιία, πατώματα, καπλαμάδες κ.α.
LIMBA/FRAKE (Terminaliasuperba)
Προέλευση: Δυτική Αφρική, αλλά επίσης  από την Σιέρα Λεόνε έως και το Ζαΐρ.Γενικά Χαρακτηριστικά: Το εγκάρδιο  έχει χρώμα σκούρο καφέ έως καφεδί και μπορεί να περιέχει σκούρες έως μαύρες  γραμμές, δημιουργώντας έτσι μια εντυπωσιακή επιφάνεια για διακόσμηση.  Είναι φιλάσθενο στην προσβολή μυκήτων και εντόμων,  όπου παίρνει καφέ χρώμα.Φυσικές Ιδιότητες: Μέτρια σκληρό, στερεό, συστέλλεται μετρίως κατά την αποξήρανση. Καθαρή πυκνότητα σε 15% υγρασίας :  0,56 g/cm3 .Χρήσεις: Κατασκευές εσωτερικού χώρου, κόντρα πλακέ, καπλαμάδες.
ΜΑΟΝΟΕΙΔΗ (Khaya,Shorea, Sapelli, Tiama, Sipο)

Γενικά: Ως μαονοειδή, χαρακτηρίζονται συγκεκριμένα είδη εμπορικής ξυλείας. Το γνήσιο μαόνι (Swietenia mahoganyAmerican mahogany), προέρχεται από τις δυτικές Ινδίες. Είναι γνωστό από τον 15ο αιώνα όπου είχε χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στην κατασκευή επίπλων και στη ναυπηγική.

Khaya: Το συγγενικό αφρικανικό μαόνι διακρίνεται σε δυο είδη. Στο μαόνι κεντρικής Αφρικής  Khaya ivorensis  και στο μαόνι Δυτικής Αφρικής Khaya anthotheca. Τα δυο αυτά είδη έχουν τις ίδιες με το γνήσιο φυσικές ιδιότητες  και  εμφάνιση. Το χρώμα του εγκαρδίου ποικίλει από ανοιχτό κόκκινο έως σκούρο κόκκινο-καφέ. Τα νερά του ξύλου αλληλοσυνδέονται και η υφή του είναι τραχιά. Το αφρικανικό μαόνι ξηραίνεται σχετικά  εύκολα.      Φυσικές Ιδιότητες: Οι μηχανικές του ιδιότητες ποικίλουν. Η επεξεργασία του είναι πολύ εύκολη ,όπως και η αποφλοίωση του. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επεξεργασία του έχει την τάση για ρωγμές, συχνά εναλλασσόμενης περιστροφικής ανάπτυξης. Χαρακτηρίζεται ως μετρίως ανθεκτικό στην προσβολή από ζημιογόνα  (μύκητες, έντομα).Καθαρή πυκνότητα σε 15% υγρασίας :    0,60 g/cm3      Χρήσεις : Επιπλοποιία, κατασκευές εσωτερικού χώρου, παράθυρα, πόρτες, καπλαμάδες, ναυπηγική κ.α.

Shorea (Merantigroup-μαόνι Φιλλιπινων): Το μεράντι χαρακτηρίζει  τέσσερα είδη Shorea, που αναπτύσσονται στη περιοχή της Ν/Α Ασίας και πιο συγκεκριμένα στην Μαλαισία, στην Ινδονήσια και στις Φιλιππίνες.       Φυσικές Ιδιότητες: Όλα τα μεράντι εκτός του λευκού  δουλεύονται αρκετά εύκολα. Το ανοικτό κόκκινο και το λευκό μεράντι ξηραίνονται  εύκολα, αλλά το κίτρινο και το σκούρο κόκκινο ξηραίνονται πολύ αργά με τάση προς στρέψη.       Χρήσεις : Κατασκευές εσωτερικού χώρου, κόντρα πλακέ, καπλαμάδες, πατώματα κ.α.

Sapelli:      Προέλευση: Δυτική και Κεντρική Αφρική.     Γενικά Χαρακτηριστικά: Το εγκάρδιο έχει χρώμα ροζ προς κόκκινο και ο σομφός ανοιχτό γκρίζο έως λε υκοκίτρινο. Χαρακτηρίζεται για την περιστροφική του ανάπτυξη και το μπλε χρώμα που παίρνει όταν έρχεται σε επαφή με μέταλλα. Έχει δυσάρεστη μυρωδιά.    Φυσικές Ιδιότητες:  Είναι αρκετά σκληρό, ανθεκτικό και ελαστικό. Συστέλλεται μέτρια,είναι καλό στην επεξεργασία και έχει τάση για δημιουργία ρωγμών κατά την ξήρανση. Η πυκνότητα του είναι  0,65 g/cm3.    Χρήσεις:  Επιπλοποιία, κατασκευές εξωτερικού χώρου, καπλαμάδες , κουπαστές, παρκέτα, κ.α.

Sipο      Προέλευση: Δυτική και Κεντρική Αφρική.     Γενικά Χαρακτηριστικά: Το εγκάρδιο έχει χρώμα ανοιχτό καφέ έως καφέ. Ο σομφός είναι ανοιχτός γκρίζος έως κοκκινωπός.       Φυσικές Ιδιότητες: Είναι αρκετά σκληρό, αντέχει στις καιρικές συνθήκες, είναι ανθεκτικό στην προσβολή εντόμων και μυκήτων και συστέλλεται μέτρια. Η πυκνότητα του είναι  0,66 g/cm3.    Χρήσεις:  Κατασκευές εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, καπλαμάδες, ναυπηγική.

OKOUME (Gaboun/ Aucoumeaklaineana)
Προέλευση: Αναπτύσσεται  στη δυτική Αφρική και στη Γουινέα.Γενικά Χαρακτηριστικά: Το  εγκάρδιο έχει  ανοιχτό ροζ χρώμα, ενώ ο σομφός είναι γκρίζο-ροζ.Φυσικές Ιδιότητες: Είναι μαλακό ξύλο, ελαφρύ με τραχιά επιφάνεια και καλή ικανότητα ακινησίας. Δεν αντέχει στις καιρικές συνθήκες  και δεν ανθίσταται στην προσβολή μυκήτων και εντομών. Η επεξεργασία του είναι δύσκολη λόγω των αλάτων πυριτίου που περιέχει. Σε αντίθεση είναι εξαιρετικό στο φινίρισμα διότι το χρώμα του επιτρέπει το λακάρισμα είτε με ανοιχτόχρωμες είτε με σκουρόχρωμες βαφές.  Η πυκνότητα του είναι  0,46 g/cm3.Χρήσεις:  Επενδύσεις εσωτερικού χώρου, επιπλοποιία, καπλαμάδες, κόντρα/πλακέ κ.α.
TEAK (Tectonagrandis)
Προέλευση: Νοτιοανατολική Ασία και κυρίως Ινδία, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη.Γενικά Χαρακτηριστικά: Το χρώμα του  εγκαρδίου ποικίλει από κίτρινο-καφέ έως σκούρο καφέ. Σκουραίνει όταν έρθει σε επαφή με τον αέρα .Ο σομφός είναι λευκοκιτρινωπός έως κίτρινος. Ανήκει στην κατηγορία της πολύ ακριβής ξυλείας.Φυσικές Ιδιότητες: Είναι  σκληρό ξύλο και δουλεύεται πολύ  δύσκολα. Απαιτεί προτρύπημα για το κάρφωμα και την κοχλίωση και έχουμε συνήθως μεγάλη φθορά εργαλείων λόγω των αλάτων πυριτίου που περιέχει. Επίσης, κατά την επεξεργασία του πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα προστασίας καθώς η σκόνη του είναι επικίνδυνη για την υγεία. Η πυκνότητα του είναι  0,75 g/cm3.Χρήσεις:  Κατασκευές εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, υδατοκατασκευές, πατώματα, ναυπηγική, καπλαμάδες.
MAKORE 
Προέλευση: Δυτική Αφρική, Γκάνα.Γενικά Χαρακτηριστικά: Ο πυρήνας του έχει ανοιχτό κόκκινο χρώμα και σκουραίνει όταν έρθει σε επαφή με τον αέρα .Ο σομφός είναι γκριζό-ροζ.Φυσικές Ιδιότητες: Είναι  μετρίως σκληρό ξύλο, πολύ σταθερό στον λογισμό και ελαστικό και δουλεύεται πολύ  καλά. Έχει καλή επιφανειακή επεξεργασία. Αντέχει στις  καιρικές συνθήκες και είναι ανθεκτικό στην προσβολή μυκήτων και εντόμων. Σε επαφή με το δέρμα δημιουργεί κοκκινίλες ( ερυθήματα) και σε επαφή με βλεννογόνο προκαλεί φλεγμονές. Έτσι, πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα προστασίας λόγω της σκόνης του. Η πυκνότητα του είναι  0,68 g/cm3.Χρήσεις:  Κατασκευές εσωτερικού χώρου, έπιπλα, υδατοκατασκευές, πατώματα, ναυπηγική, κόντρα-πλακέ κ.α.
PADOUK
Προέλευση: Δυτική Αφρική, Νοτιοδυτική Ασία, Μαλαισία.Γενικά Χαρακτηριστικά: Ο πυρήνας του έχει ανοιχτό κόκκινο χρώμα και σκουραίνει όταν έρθει σε επαφή με τον αέρα .Ο σομφός είναι λευκοκίτρινος.Φυσικές Ιδιότητες: Είναι  πολύ σκληρό ξύλο, πολύ σταθερό στον λογισμό, πολύ ελαστικό και δουλεύεται πολύ  δύσκολα. Αντέχει στις καιρικές συνθήκες και είναι ανθεκτικό στην προσβολή μυκήτων και εντόμων. Χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενη περιστροφική ανάπτυξη δημιουργώντας έτσι εσωτερικές ρωγμές. Η πυκνότητα του είναι   0,80 g/cm3.Χρήσεις:    Παρκέτα, καθίσματα,  καπλαμάδες κ.α.
SEN
Προέλευση: Ανατολική  Ασία.Γενικά Χαρακτηριστικά: Ο πυρήνας του έχει λευκοκίτρινο χρώμα έως καφέ. Ο σομφός είναι λευκός έως κίτρινος.Φυσικές Ιδιότητες: Είναι  μετρίως σκληρό ξύλο, σταθερό στον λογισμό, μετρίως  ελαστικό με μέτρια έως δύσκολη επεξεργασία. Δεν αντέχει στις καιρικές συνθήκες και είναι φιλάσθενο  στην προσβολή μυκήτων και εντόμων. Χαρακτηρίζεται από διακυμάνσεις του χρώματος του καθιστώντας το πολύ χρήσιμο στη κατασκευή καπλαμάδων. Η πυκνότητα του είναι   0,52 g/cm3.Χρήσεις: Κατασκευές εσωτερικού χώρου, έπιπλα, καπλαμάδες κ.α.
WENGE
Προέλευση: Καμερούν, Κονγκό.Γενικά Χαρακτηριστικά: Ο πυρήνας του έχει καφέ χρώμα και σκουραίνει. Ο σομφός είναι λευκός έως κίτρινος.Φυσικές Ιδιότητες: Είναι  σκληρό ξύλο, σταθερό στον λογισμό, μετρίως  ελαστικό με μέτρια έως δύσκολη επεξεργασία. Αντέχει στις καιρικές συνθήκες και είναι ανθεκτικό  στην προσβολή μυκήτων και εντόμων. Η πυκνότητα του είναι   0,86 g/cm3.Χρήσεις: Κατασκευές εσωτερικού χώρου, έπιπλα, παρκέτα, καπλαμάδες κ.α.
AYOUS
Προέλευση: Νιγηρία, Καμερούν, ΓκάναΓενικά Χαρακτηριστικά: Η διάκριση μεταξύ του σομφού και του εγκαρδίου είναι δύσκολη. Έχει χρώμα λευκό προς το ανοιχτό κίτρινο. Φυσικές Ιδιότητες: Η ξυλεία Ayous είναι ελαφριά και μετά την αποξήρανση ζυγίζει περίπου 390 kg/m3. Αποξηραίνεται γρήγορα και θα πρέπει να στοιβάζεται αμέσως προς αποφυγή της εμφανίσεως ρωγμών, κυρτώσεων όπως και για την αποφυγή προσβολής της από ζημιογόνους παράγοντες.  Χρήσεις: Κατασκευές εσωτερικού χώρου, επιπλοποιία, καπλαμάδες κ.α.
DOUSSIE
Προέλευση: Νιγηρία, Μοζαμβίκη, Τανζανία, ΟυγκάνταΓενικά Χαρακτηριστικά: Ο σομφός έχει χρώμα ανοικτό κίτρινο ενώ το εγκάρδιο είναι καφετί. Χαρακτηριστικά το εγκάρδιο σκουραίνει και παραλαμβάνει μια ερυθροκαφετί απόχρωση όταν εκτεθεί στον ήλιο. Είναι πολύ ανθεκτικό και δεν προσβάλλεται από μικροβιακούς παράγοντες. Φυσικές Ιδιότητες: Η ξυλεία Doussie είναι σκληρή και πολύ βαριά. Μετά την αποξήρανση της ζυγίζει περίπου 830 kg/m3. Αποξηραίνεται πολύ αργά με ελάχιστη ποιοτική υποβάθμιση. Οι ιδιότητές του συγκρίνονται με το TEAK και τον Δρυ.Αποξεραίνεται γρήγορα και θα πρέπει να στοιβάζεται αμέσως προς αποφυγή της εμφανίσεως ρωγμών, κυρτώσεων όπως και για την αποφυγή προσβολής της από ζημιογόνους παράγοντες.  Χρήσεις: Κατασκευές εσωτερικού/εξωτερικού χώρου, επιπλοποιία, καπλαμάδες, Λιμενικές εργασίες, γέφυρες, δάπεδα κ.α.
BETE
Προέλευση: Νιγηρία, Γκάνα, Ακτή ΕλεφαντοστούΓενικά Χαρακτηριστικά: Ο σομφός είναι λευκωπός και το εγκάρδιο κίτρινο προς καφετί. Είναι ανθεκτική ξυλεία και οι ιδιότητές της είναι παρόμοιες με την καρυδιά της Αμερικής. Επεξεργάζεται και δουλεύεται  εύκολα.Φυσικές Ιδιότητες: Είναι αρκετά σκληρό και αποξηραμένο ζυγίζει 610 kg/m3.Αποξηραίνεται αργά με έκθεση στον αέρα, με μικρή υποβάθμιση της ποιότητας, ενώ σε ξηραντήριο αποξηραίνεται γρήγορα και ικανοποιητικά. Χρήσεις: Επιπλοποιία, κατασκευή μουσικών οργάνων (πιάνα), κουφώματα κ.α.
ANIEGRE
Προέλευση: Νιγηρία, Αγκόλα, Ουγκάντα, ΚένυαΓενικά Χαρακτηριστικά: Ο σομφός  είναι λευκό-κίτρινος. Το εγκάρδιο ξύλο είναι καφέ-κόκκινο, που σκουραίνει ελαφρώς με την έκθεσηστον ήλιο. Η ξυλεία χαρακτηρίζεται από χαμηλή μέχρι μέτρια σκληρότητα. Η σταθερότητά του κυμαίνεται από μέτρια έως καλή.Φυσικές Ιδιότητες: Η πυκνότητα κυμαίνεται από 0,44 έως 0,54g/cm³. Έχει καλές μηχανικές ιδιότητες όταν είναι σωστά ξηραμένο και περιέχει υγρασία γύρω στο 12%. Έχει μέτρια αντοχή σε στατική κάμψη, επίσης μέτρια αντοχή σε θλίψη και σε σκληρότητα, ενώ ένα μειονέκτημα που παρουσιάζει είναι ότι λεκιάζει σχετικά εύκολα. Έχει μέτριο βάρος και μέτρια πυκνότητα. Η μυρωδιά του μοιάζει με αυτή του κέδρου χωρίς να είναι πολύ έντονη.Χρήσεις: Επιπλοποιία, καπλαμάδες, πατώματα, κουφώματα κ.α.
ΝΙΑNGON
Προέλευση: Σιέρα Λεόνε, Καμερούν, Γκάνα, Γκαμπόν.Γενικά Χαρακτηριστικά: Το εγκάρδιο ξύλο είναι ανοιχτό ροζ ή κόκκινο προς καφετί που σκουραίνει μετά από έκθεση στον ήλιο. Το σομφό ξύλο έχει χρώμα υπόλευκο.  Έχει μέτρια έως υψηλή σκληρότητα και μέτρια ως υψηλή σταθερότητα. Το εγκάρδιο ξύλο είναι ανθεκτικό σε έντομα και μύκητες. Το σομφό ξύλοπροσβάλλεται από το έντομο Lyctus.Φυσικές Ιδιότητες: Η πυκνότητα κυμαίνεται από 0,76 g/cm³ έως 0,84g/cm³. Η ξήρανσή του είναι  εύκολη και γρήγορη, αν και κατά της ταχεία αποξήρανση παρατηρούνται τάσεις στρέβλωσης. Σχίζεται κατά το κάρφωμα και γι’ αυτό απαιτείται προτρύπημα.Χρήσεις: Επιπλοποιία, κατασκευή εξωτερικών κουφωμάτων, καπλαμάδες, εξωτερικές κατασκευές κ.α.