Main content

Alert message

Γενικές Πληροφορίες Ξύλινων Κατοικιών

                Το ξύλο, ως βασική μονάδα δόμησης, έχει περάσει από αρκετές δοκιμασίες και τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει είναι κάτι περισσότερο από θετικά. Σε μελέτες που έχουν γίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν ως κύριο δομικό υλικό την εμποτισμένη ξυλεία πεύκης ή ελάτης, έχει διαπιστωθεί ότι μια σωστά συντηρημένη ξύλινη κατοικία ζει περισσότερο από τις συμβατικές. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολλές βόρειες χώρες, παρά την αντιξοότητα των καιρικών φαινομένων, χρησιμοποιούν το ξύλο ως το βασικότερο στοιχείο στη δόμηση των σπιτιών. Εύκολα λοιπόν συμπεραίνουμε, ότι στην Ελλάδα , που έχει πιο ήπιο κλίμα από τις χώρες αυτές, οι κατοικίες αυτού του είδους έχουν άψογη εφαρμογή και αποτελούν άριστη λύση.

                Τα ξύλινα σπίτια από κορμούς μικρής διατομής, κοστίζουν λιγότερα χρήματα από τις συμβατικές κατοικίες. Η έκδοση της οικοδομικής αδείας είναι ίδια με εκείνη των συμβατικών κατοικιών, πλην όμως τα εργατικά και οι ασφαλιστικές εισφορές είναι αρκετά χαμηλότερα. Για να ολοκληρωθεί μια τυπική ξύλινη κατοικία, απαιτείται το χρονικό διάστημα των 3 με 5 μηνών από τη στιγμή της υπογραφής του συμβολαίου και τις έκδοσης της οικοδομικής αδείας. Οι εργασίες γίνονται εξ ολοκλήρου από εξειδικευμένο συνεργείο, για να αποφευχθούν κακοτεχνίες που δημιουργούνται από το ένα στάδιο στο άλλο.

                Οι επιλογές και οι συνδυασμοί που έχετε στη διάθεση σας είναι αμέτρητοι. Η ελευθερία του αρχιτεκτονικού σχεδίου και η επιλογή της μορφής του υλικού σας δίνουν τη δυνατότητα να οραματιστείτε πως θέλετε να είναι το δικό σας σπίτι.

                Ακόμα και οι περιπτώσεις που συνδυάζουν ξύλο, πέτρα, μπετόν η άλλα δομικά υλικά δεν είναι απρόσιτες. Η χρήση δυο η περισσοτέρων δομικών υλικών σε μια κατασκευή αποτελεί μια έξοχη αισθητική παρέμβαση.

                Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του ξύλου, όταν χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό δόμησης, είναι ότι η ατμόσφαιρα του σπιτιού ανανεώνεται συνεχώς χάρη στη φυσική ιδιότητα του ξύλου να αναπνέει. Ας μην ξεχνάμε ότι το ξύλο είναι ζωντανός οργανισμός, αποτελούμενο από κύτταρα (περισσότερο από το μισό του βάρους σ' ένα φρεσκοκομμένο ξύλο) και από τις βασικές ύλες άνθρακα, υδρογόνου, οξυγόνου, αζώτου υπό τη μορφή οργανικών ουσιών όπως η σελλουλόζη, η λιγνίνη και παρόμοιες με τη σελλουλόζη ύλες. Εκτός των προαναφερθέντων κύριων συστατικών, το ξύλο περιεχέι και μερικά δευτερεύοντα συστατικά (περίπου 6%) όπως ρητίνη, τερεβινθίνη, λίπος, κερί, χρωστική ύλη κ.α., και φυσικά ανόργανες ύλες όπως κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, οξείδιο του σιδήρου κ.α..

                Βασικό πλεονέκτημα μιας ξύλινης κατοικίας είναι η ελαστικότητα, που σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος, εξασφαλίζουν λιγότερες ταλαντεύσεις. Πρακτικά, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος κατάρρευσης λόγω φυσικών φαινομένων, πχ. σεισμός. Επίσης, λόγω της χαμηλής αγωγιμότητας του ξύλου, εξασφαλίζονται συνθήκες φυσικού κλιματισμού, δηλαδή δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα.

                Η συναρμολόγηση του σπιτιού γίνεται με πολύ εύκολο και γρήγορο τρόπο γιατί η θέση του κάθε στοιχείου είναι προκαθορισμένη. Όλοι οι δοκοί είναι σημειωμένοι με αριθμούς έτσι ώστε να μοντάρονται απόλυτα σωστά.

                Η τιμή μιας ξύλινης κατοικίας διαμορφώνεται ανάλογα με το πόσο σύνθετο είναι το αρχιτεκτονικό σχέδιο, την ποσότητα, την ποιότητα και το μέγεθος των ανοιγμάτων των κουφωμάτων, το εύρος διατομής των κορμών καθώς επίσης και το είδος της τοιχοποιίας, πχ. αν πρόκειται για μασίφ ή σύνθετη επικολλητή ξυλεία. Η τιμή διαμορφώνεται επίσης από τις επιλογές των άλλων υλικών δαπέδων, πλακιδίων, μπάνιων, ειδών υγιεινής, τζακιού, θέρμανσης, μπαταριών κ.τ.λ..

                Η κατοικίες της εταιρείας μας κατασκευάζονται στο χώρο επιλογής σας από άρτια καταρτισμένους τεχνικούς και σας παραδίδονται έτοιμες με το κλειδί στο χέρι, σε προκαθορισμένο χρόνο και κόστος. Για την κατασκευή μίας ξύλινης κατοικίας απαιτείται πολεοδομική άδεια, η οποία εκδίδεται από πολιτικό μηχανικό. Ο χρόνος για την έκδοση άδειας είναι περίπου 2-3 μήνες από την κατάθεση του φακέλου. Η εταιρεία μας συνεργάζεται με αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς καταρτισμένους στην ξύλινη κατοικία και επίσης με συνεργεία υδραυλικών και ηλεκτρολόγων για τις λοιπές εξειδικευμένες εργασίες.

                Στο συμβόλαιο που υπογράφεται μεταξύ της εταιρείας και του πελάτη, αναφέρεται η εγγύηση για κάθε είδους επιμέρους υλικά και κατασκευές, όπως μπάνια, τοιχοποιία, σκεπή, κεραμίδια, θέρμανση, τζάκι, δάπεδα, μπαταρίες κ.τ.λ. Μικρορωγμές, ρόζοι καθώς επίσης μικροεκκρίσεις ρετσίνης σε διάφορα σημεία της τοιχοποιίας θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά.

                Πέραν τούτων η εταιρεία μας, προσφέρει αναλόγως της διατομής των ξύλων, εγγύηση άνω των 3 ετών, για τη συμπεριφορά και την ποιότητα των υλικών που παραδίδουμε. Όλες οι κατεργασίες των υλικών γίνονται σύμφωνα με τα διεθνή ευρωπαϊκά στάνταρτ.